18. juni 2013 · Kommentarer inaktiverade för Nyttig och god mat · Categories: Kost

En i vissa sammanhang klassisk kommentar är den om nyttig och onyttig mat; ”all god mat är onyttig och allt som är nyttigt är tråkigt”. Detta stämmer säkert när man som barn inte vill äta sina grönsaker, Men om du nu sitter som ungdom eller vuxen och tycker att denna kommentar fortfarande är gångbar, då kommer du här att få bli varse om att mat kan vara både god och nyttig. 

Italiensk mat

Italiensk mat

Det italienska köket innefattar massor med god mat, och dessutom så är mycket av den fräsch och nyttig. Grundpelaren i det italienska köket är just fokuset på riktigt bra och färska produkter. Det första som brukar dyka upp i huvudet när man nämner italiensk mat är ofta pasta, pizza, parmesan – och givetvis olivolja. Tre av dessa är inkluderade i det mattips du nu ska få ta del av.

Ostdoftande pasta med tomat och örter

Till detta recept behöver du följande ingredienser:

  • PastaPasta (gnocchi)
  • Parmesanost eller annan smakrik ost du tycker om
  • Bacon
  • Ägg
  • Mjölk
  • Sambal oelek
  • Cocktailtomater
  • Färsk basilika och oregano
  • Olivolja

Nu kanske du hajar till och tycker att detta låter misstänkt likt pasta carbonara. Det är helt riktigt, det är en maträtt i samma stil, men smaken, kommer du att upptäcka, är lite fräschare och maten upplevs inte lika tung som en carbonara ibland kan göra. Såhär gör du:

Vispa ägg lätt och tillsätt mjölk, ost, sambal, samt lite salt och peppar.

Fräs bacon och koka pastan så att den blir al dente. Slå av pastavattnet.

Blanda i såsen, bacon samt örterna som du har hackat, i pastan. Rör om och hetta upp, men inte till kokpunkt. Strax innan servering så skivar du tomaterna och tillsätter i pastan

Servera i djuptallrik med lite riven parmesan, några blad basilika och oregano. Avsluta med att ringla lämpligt med virgin olivolja över härligheten. Se till att välja en riktigt bra och smakrik olja.

 

 

 

Comments closed.