12. januari 2015 · Kommentarer inaktiverade för Människan och mjölk · Categories: Kost

Mjölk är något som tillhör vardagen för de flesta svenskar, vi dricker det som det är och använder det mycket i matlagning, men alla kanske inte vet att vi nordbor, och främst svenskar, är undantaget.

De flesta vuxna människor i världen tål faktiskt inte mjölk, och varför de flesta av oss tål det så bra har länge varit osäkert men trots det fortsätter stora mejerier att producera och skicka ut mjölk till affärerna med övertygelsen om att det säljer.

Alla människor kan i början av livet dricka sin mammas mjölk med hjälp av ett särskilt enzym, som sakta men säkert ska försvinna, det är den naturliga vägen för de flesta människor och däggdjur på planeten. Men hos vissa försvinner det aldrig.

1666437-pouring-milk-into-glass

Den vanligaste förklaringen till vår förmåga att dricka mjölk var längre att människor långt norrut började dricka mjölk för att få i sig mer D-vitamin och kalcium på grund av bristen på sol på vinterhalvåret.

Men forskning på Uppsala universitet har man tagit reda på att detta inte berättar hela sanningen. Det finns även människor i så sydliga länder som Spanien som också de har utvecklat tolerans för laktos, och ingen skulle nog påstå att de inte får tillräckligt med sol. Och med hjälp av DNA från 5000 år sedan, tillhörande spanjorernas förfäder, har man inte kunnat hitta spår av de gener som kodar för enzymet som ansvarar för att bryta ned laktos. Ändå kan en tredjedel av spanjorer dricka mjölk.

Ett tag trodde man att det var nordborna som gav denna förmåga till sydligare folkslag, men tack vare DNA-analyser har man kunnat se att detta faktiskt uppkommit genom naturlig selektion och detta har skett genom vad man kallar positiv selektion, vilket betyder att den utvecklats utan gentillskott från utanför populationen.

En ny teori är nu att denna förmåga kan ha kommit till på grund av svält. När tidiga bönder hade dåliga skördar och produkter som ost tagit slut blev det mycket viktigt att kunna dricka färsk mjölk. Och de som kunde detta levde i större andel vidare och spred dessa gener.

Comments closed.